onsdag 8 april 2009

Syltburken och ölet

SYLTBURKEN OCH ÖLET
När livet ibland ger mer än du kan klara, när 24 timmar inte räcker till, minns då syltburken o ölet.
En professor i filosofi står framför sin klass, med några saker framför sig på katedern. När lektionen börjar lyfter han, utan att säga något, fram en tom syltburk, och fyller den med golfbollar. Han frågar sedan studenterna om burken är full. Dom nickar jakande.
Så plockar professorn upp en låda med små färgade kulor och häller dom i burken. Han skakar burken lätt och kulorna finner sin väg till hålrummen mellan golfbollarna. Igen frågar han studenterna om burken är full. De nickar jakande igen.
Professorn tar då upp en påse med sand och häller det i burken. Självklart fyller sanden hålrummen mellan golfbollar och kulor. Återigen frågar han studenterna om burken är full.Studenterna svarar med ett rungande JA.
Professorn tar då fram en stor burk öl och häller i hela innehållet i burken, vilket effektivt fyller upp hålrummen mellan sandkornen. Studenterna börjar nu skratta.
Nu, säger professorn när skrattet lagt sig, ponera att denna burk representerar ditt liv.
Golfbollarna är de viktiga sakerna i livet, din familj, dina barn, dina vänner, dina favoritsysselsättningar, saker som om allt annat försvann, och bara dom sakerna återstod, så skulle ditt liv fortsätta att vara fullständigt.
De små kulorna representerar de andra sakerna som betyder något, ditt jobb, din bil, ditt hus, sanden är allt annat utöver dom små sakerna.
Om du först häller i sanden i syltburken, fortsatte professorn, så blir det ingen plats för golfbollarna och småkulorna.
Detsamma gäller i livet, om du spenderar för mycket tid och energi på dom små sakerna, så får du aldrig plats för dom sakerna som är viktigast för dig.
Koncentrera dig på de saker som är viktigast i ditt liv. Lek med barnen, ta dig tid till motion, bjud ut din kära på middag, spela 18 hål till. Det blir alltid tid över till att städa huset och kasta soporna. Ta hand om golfbollarna först, det som verkligen betyder något, prioritera. Resten är bara sand.
En av studenterna räckte upp handen och undrade vad ölet representerade. Professorn log och sa, jag är glad att du ställde den frågan. Det visar bara att hur fulländat ditt liv än verkar vara, så finns det alltid plats för en stor ÖL.

1 kommentar:

Camilla sa...

Du är så klok! Men jag väljer vin ist för öl :P