fredag 11 februari 2011

Fridakaka


Gårdagens verk!

Kakan
6 dl vetemjöl
4 dl socker
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
100 g smält smör
4 dl vatten (eller 50/50 mjök/vatten)

Blanda alla torra ingredienser
Smält smöret och häll i vattnet, låt blandningen bli varm
Rör sedan ihop till en slät smet
Grädda 190* 15-20 min

Glasyr
140 g rumsvarmt smör
4 dl florsocker
3 msk vaniljsocker
3 msk vatten

Rör ihop rumsvarmt smör tillsammans med allt annat till en
slät smet.
Bred över kakan när den kallnat något.
Sikta kakao över.

(Jag rörde även ner lite citronsaft i glasyren och stödde riven blockchoklad blandat med kakao över kakan)

Låt gärna kakan stå kallt en stund innan ni skär, annars fastnar mest glasyren på kniven!

Kom ihåg att ge mig ert bästa kaktips!

1 kommentar:

Nina sa...

O denna kakan ska jag definitvit sno receptet på & baka.. =) såg good ut...

Här e ett annat gott kakrecept =)

3dl strösocker
2 ägg
3/4 dl mjölk
3/4 dl vatten
150 gr smör
3 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
3 msk cacao
3 tsk vanillinsocker
GLASYR:
75 gr smör
2 dl florsocker
1 1/2 msk grädde
1 tsk vanillinsocker



Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Låt smör, vatten och mjölk koka upp.
Blanda de torra ingredienserna och häll ner i ägg - och sockerblandningen.
Häll till sist ner vätskan.
Grädda i långpanna ca 25 min i 175°

Blanda ingredienserna till glasyren i en panna.
Låt sjuda upp under omrörning.
Smeten ska bli blank och slät. (Den får inte koka, då blir den "sockrig")
Bred krämen över den kalla kakan.


Smält 50 gr mörk blockchoklad och ringla över kakan.
Skär i rutor.
OBS!!! Dubbel sats till stor långpanna.


Förresten angående de här vakuumpåsarna så e d otroligt bra..Har massor av såna & förvarar utedynor, barnkläder & täcken & annat som tar stor plats men med de där krymper man verkligen o får mer plats för annat =)